Właściwie każdy lokal gastronomiczny powinien mieć swój własny indywidualny wystrój, a rodzaj tego wystroju za każdym razem będzie determinował charakterystykę konkretnego miejsca, oraz jego renomę. Miejsce, które będzie chętnie odwiedzane to również takie, które zarobi fortunę w niezbyt długim czasie. Już na wstępnym etapie należy podejść bardzo na serio do utworzenia koncepcji takiego miejsca, aby w przyszłości móc tylko wdrożyć je w życie i pozyskać satysfakcjonujące efekty.
Aranżacja lokalu gastronomicznego jest ważną sprawą, a o ile komuś może się wydawać, że liczy się głównie menu, to jest w błędzie. Zanim klient spróbuje jeszcze jakichś potraw, musi na czymś zawiesić oko, a tym, co zwraca uwagę, jest oczywiście lokalizacja dokładnie sprecyzowanej restauracji a także jej aranżacja. Zwłaszcza na prawdę ważna jest spójna identyfikacja wizualna, która powinna odpowiadać współczesnym standardom. Ta identyfikacja powinna przede wszystkim wyróżniać lokal. Dzisiaj właściwie każdy klient zwraca uwagę na wystrój lokalu, który chce odwiedzić, bo w sporej mierze determinuje on norma, jaki będzie można zastać w środku. Jeżeli już jest tam ładnie, to istnieje większe prawdopodobieństwo, że jakość potraw będzie wysoka. Założenie lokalu jest wielkim wyzwaniem, jednakże jeszcze większe wyzwanie stanowi przyciągnięcie do tego lokalu klientów i to udaje się wyłącznie i tylko wtedy, kiedy przemyślimy starannie całą aranżację i dołożymy wszelkich starań, ażeby była zgodna ze współczesnymi oczekiwaniami. Dla potencjalnych klientów jest to niewyobrażalnie istotne.
Sprawdź: projekt pokoju hotelowego.