Mrożenie szokowe – co to

Komory szokowego mrożenia pozwalają zamrozić gotowe dania lub produkty w krótkim czasie. W takiej komorze temperaturę wynoszącą mniej więcej -20 stopni można zyskać już w kilkadziesiąt minut. W współzależności od rodzaju urządzenia, mrożenie trwa od 60 do 90 minut.

Im większa jest komora, tym szybciej przebiega mrożenie szokowe. Dzięki temu na żywności nie gromadzą się bakterie i dłużej nadaje się ona do spożycia. Po zamrożeniu jej w biznesie w takiej postaci przewożona jest do sklepów – przy pomocy samochodów mroźni. Następnie przechowywana jest w sklepowych zamrażarkach, gdzie mają do niej dostęp klienci. Co ważne, warto zwracać uwagę na to, czy produkty typu krojone warzywa a także owoce są zmrożone ze sobą. Przy prawidłowym mrożeniu, każdy owoc albo warzywo zamrożone są oddzielnie a nie zmrożone ze sobą. To samo dotyczy pierogów, klusek, czy pyz. Jeżeli podczas zakupu klient zauważa, że produkt w woreczku stanowi zwartą zmrożoną bryłę, może przypuszczać, że uległ przynajmniej częściowemu rozmrożeniu i dlatego tak się stało. Oprócz tego w gastronomii powszechne jest też schładzanie szokowe. Podczas tego procesu produkty, najczęściej gotowe dania, są schładzane do temperatury 2-4 stopni w ciągu maksymalnie 90 minut. W ten sposób nie tracą wody ani wartości odżywczych i po podgrzaniu smakują tak, jak gdyby były świeżo przyrządzane. Bez wątpienia wytrawny smakosz zorientuje się, że je odgrzewane danie, ale znakomita większość ludzi całkiem nie będzie miała o tym pojęcia.

Zobacz także: schładzanie szokowe.

Dodaj komentarz