Nauka gotowania

Ilość towarów typowo wegańskich dostępnych w wielu sklepach spożywczych z każdym dniem zdaje się wzrastać w dość widoczny sposób. Wynika to naturalnie z coraz większego zainteresowanie spożywaniem tego typu wyrobów , a oprócz tego zwiększonym zainteresowaniem produktami wegańskimi. Jednym z nader oryginalnych i niedużo znanych wyrobów wegańskich jest bez wątpienia sojonez uchodzący za prawdziwy przysmak i bezsporny rarytas dla wielu wegan. Produkt ten jest niczym innym jak typowo wegańskim majonezem, w związku z czym odbiega od niego składem i doborem niektórych składników. Dla prawdziwych wegan jest to jedno z owych dań, które mogą wykonać w domowym zaciszu i dodawać do wielu potraw. Żadna z niewtajemniczonych osób nie zgadałby na pewno, że w produkcie tym nie wynajdą jajek tak popularnych w składzie tradycyjnego majonezu. Ten typowo wegański majonez jest delikatny, szczególnie smaczny i posiadający kremową konsystencję. Dobieranie odpowiednich składników i szybkość przygotowania wpływają na jeszcze większą popularność sojonezu, który ma możliwość być dodawany do sosów i kanapek oraz wielu innego rodzaju potraw zwykłych jak i tych o charakterze kategorycznie bardziej uroczystym. W celu przygotowania tego produktu wystarczy zaopatrzyć się w mleko sojowe, do którego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i 2 łyżeczki musztardy. Do smaku dodajemy sól i pieprz oraz dodatkowo jedną drugą szklanki oleju rzepakowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w blenderze, po czym mamy gotowy produkt, który możemy spożywać w różnej postaci.

Polecam sprawdzić: wegański majonez.

Dodaj komentarz