Urządzenia dla małej gastronomii są nieodłącznym elementem funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego. Właściwie dobrany sprzęt wpływa na jakość wykonywanych usług, oraz przyspiesza proces przygotowywania potraw. W niniejszym artykule przedstawimy najważniejsze kryteria, jakimi trzeba się kierować podczas wyboru urządzeń dla małej gastronomii.
Funkcjonalność
Urządzenia dla małej gastronomii powinny być przede wszystkim funkcjonalne. Oznacza to, że powinny spełniać potrzeby lokalu gastronomicznego i umożliwiać wykonywanie różnorodnych zadań. Na rynku dostępne są urządzenia, które wykonują wiele funkcji jednocześnie, na przykład. kuchnie gazowe z piekarnikiem, grillami i płytami grzejnymi.
Wymiary
Wymiary urządzeń dla małej gastronomii powinny być dostosowane do ilości miejsca, jakim dysponuje lokal. Za duże urządzenia mogą skutkować zmniejszeniem powierzchni roboczej, co przekłada się na utrudnione warunki pracy dla personelu.
Jakość wykonania
Jakość utworzenia urządzeń dla małej gastronomii ma bardzo duże znaczenie dla ich trwałości i wydajności. Wysoka jakość zaprojektowania przekłada się także na bezpieczeństwo użytkowania i minimalizuje ryzyko awarii.
Koszt zakupu i eksploatacji
Koszt zakupu urządzeń dla małej gastronomii stanowi dla wielu właścicieli lokali gastronomicznych bardzo ważny czynnik. Powinno się jednakże pamiętać, że cena nie za każdym razem idzie w parze z jakością. Warto zwrócić uwagę na koszty eksploatacji, jakie będą wynikały z użytkowania danego urządzenia.
Gwarancja i serwisowanie
Gwarancja a także serwisowanie urządzeń dla małej gastronomii są ważne ze względów majątkowych oraz funkcjonalnych. W przypadku awarii, bądź konieczności przeprowadzenia naprawy urządzenia, szybka reakcja serwisu może posiadać wpływ na tempo działania lokalu.
Energia elektryczna czy gaz
Decydując się na urządzenia dla małej gastronomii, powinno się zwrócić uwagę na rodzaj zasilania. Najczęściej stosowanymi źródłami energii są gaz i energia elektryczna. Wybór dobrego źródła energii zależy od indywidualnych potrzeb lokalu, np. ilości potraw, które będą przygotowywane równocześnie, a także od lokalnych przepisów.
Sprawdź tutaj: wyposażenie fast food.