Komory mrożące

Mrożenie to bardzo skuteczny sposób przechowywania żywności. Mrożona żywność może być przechowywana przez kilka miesięcy, a dosłownie przez rok bez jakichkolwiek strat jakości czy składników odżywczych. Metody konserwowania i suszenia sprawiają, że żywność traci witaminy i składniki mineralne, a dodatkowo zmienia swój wygląd i nie prezentuje się już tak atrakcyjnie, jak świeża.

Znakomita większość produktów spożywczych można jednak zamrozić i dzięki takiej metodzie możemy je przechować na de facto długi okres czasu i cieszyć się nimi również wtedy, kiedy nie są dostępne na rynku w stanie świeżym. Mrożeniu mogą podlegać przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa, które można zakupić jedynie przez pewien czas w roku. Bez wątpienia metodę mrożenia wykorzystujemy też do przechowywania mięsa, potraw mącznych i innych produktów. Właściwie każdy rodzaj żywności wymaga mrożenia w nieco innej temperaturze. Im bardziej nietrwały jest produkt, tym należy go mrozić w niższej temperaturze. Komory mroźnicze są niezwykle wygodne w użytkowaniu, zatem można bez problemu obsługiwać je stosownie już od pierwszego dnia. Istotne jest jednak właściwe zastosowanie przestrzeni w takiej komorze, ażeby móc z dobrym skutkiem spożytkować miejsce. Tylko wtedy będziemy posiadać pewność, że nie dochodzi do strat energii elektrycznej wykorzystywanej do zamrażania towarów znajdujących się w zamrażarce. Oczywiście wszystkie produkty do mrożenia powinno się też gruntownie podpisać, byśmy po kilku miesiącach lub w tygodniach wiedzieli, co znajduje się w konkretnym opakowaniu.

Więcej: dawsonrentals.com.pl

Dodaj komentarz